Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ostry sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ostry, wyrazisty pomidorowy sos, który idealnie podkreśli smak hamburgerów i grillowanego (także na patelni ) mięsa. Dla fanów ognia i mocy ;)

Ostry sos pomidorowy

Składniki:

Ostry sos pomidorowy

 

  • 500 gram pomidorów różnych odmian
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1-2 papryczki chilli
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ostry sos pomidorowy
Pomidory sparzamy ze skórki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy do nich starty na tarce imbir, ocet, cukier i posiekaną drobno papryczkę chilli – mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30-45 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił.

Po tym czasie sos powinien bardzo mocno zgęstnieć. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Sos idealnie podkreśla smak hamburgerów ; )