iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Oszczędna zupa z kalafiora z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dlaczego kryzysowa, można tez powiedzieć oszczędna. Zupa ugotowana z resztek po kalafiorze. Z tego wszystkiego co wyrzucamy kupując młody kalafior. Użyjemy liście i jakby łodyżki wszystko to co otacza róże kalafiora.

Oszczędna zupa z kalafiora z jajkiem

Składniki:

Oszczędna zupa z kalafiora z jajkiem

 

 

 

  • 1 marchewka

 

 

 

 

  • sos sojowy

 

 

  • koperek

Sposób przygotowania:

Oszczędna zupa z kalafiora z jajkiem
Z młodego kalafiora wycinamy wszystkie łodyżki i liściem, to co otacza róże kalafiora. Kroimy w kosteczkę , liście w paseczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Wodę zagotowujemy, dajemy pokrojone ziemniaki, solimy do smaku i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy starta marchewkę i pokrojone resztki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Zupę zaprawiamy śmietaną 30 % zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone jajka. Podajemy.