edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Oszukane drożdżowe a’la Iziona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szukałam przepisu na szybkie ciasto i znalazłam przepis Iwonki :)

Oszukane drożdżowe a’la Iziona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oszukane drożdżowe a’la Iziona

 

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka wiśni we własnym soku wg przepisu
  • 1 twarde soczyste jabłko
  • opakowanie gotowego lukru klasycznego

Sposób przygotowania:

Oszukane drożdżowe a’la Iziona
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wiśnie ze słoika dokładnie osączyłam. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasiennie i pokroiłam w kawałki podobne wielkością do wiśni. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i cukier wanilinowy, zmiksowałam na puszystą jasną masę. Cały czas miksując, porcjami dodałam przesianą mąkę, a następnie wąską strużką – olej. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Ciasto przelałam do przygotowanej blachy, na powierzchni rozłożyłam równomiernie wiśnie i kawałki jabłek. Piekłam około 30 minut – po tym czasie powierzchnia była lekko zrumieniona, a patyczek suchy. Po wystudzeniu na cieście „wymalowałam” esy floresy lukrem roztopionym według przepisu na opakowaniu.
Oszukane drożdżowe a’la Iziona
Jajka ubiłam z cukrami na puszystą jasną masę.
Oszukane drożdżowe a’la Iziona
Na powierzchni ciasta rozłożyłam równomiernie wiśnie i kawałki jabłek.
Oszukane drożdżowe a’la Iziona
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.