Pumka

Pumka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Oszukane gołąbki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę się je robi ale efekt wspaniały.

Oszukane gołąbki

Składniki:

Oszukane gołąbki

 

  • 2 kg. mięsa mielonego (może być więcej)
  • 1 kg. ryżu
  • 1 średnia główka kapusty
  • 5 jaj
  • 2 torebki sosu Winiary (może być inny)
  • kto jaki lubi
  • pomidorowy, mięsny, itd

Sposób przygotowania:

Oszukane gołąbki
Sos rozrabiamy tak, aby był rzadszy od tego z przepisu na opakowaniu. Kapustę kroimy w drobną kostkę do dużej miski. Wkładamy mięso, ryż, wbijamy jaja. Mieszamy (najlepiej rękoma). Formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy (podobnie jak kotlety mielone). Układamy warstwami w dowolnym naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na godzinę, temp. 200-250*C