Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Otrębowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znudziły ci się panierowane kotlety? Pyszna, kurczakowa modyfikacja.

Otrębowe kotlety

Składniki:

Otrębowe kotlety

 

  • pierś z kurczaka, jedna, podwójna

 

 

  • otręby pszenne, pół szklanki

 

 

  • wegeta, szczypta

 

 

 

 

 

  • olej, kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Otrębowe kotlety
1. Pierś z kurczaka ktoimy na kotlety, tzn na średniej grubości płaty. 2. Za pomocą woreczka i tłuczka wyrównujemy ich grubość uważając, żeby nie zrobić dziury. 3. Posypujemy kotlety równomiernie przyprawami: wegetą, solą, pieprzem, szosnkiem, papryką. 4. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, na trzeci wysypujemy otręby. Do otrębów można dodać trochę papryki mielonej i wymieszać dla koloru przy podsmażaniu. 5. Rozkłócamy jajka i panierujemy kotlety, obtaczamy kolejno w mące, jajku i otrębach z papryką. Otręby trzeba trochę docisnąć do kotleta, żeby nie odpadały. 6. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami posolonego oleju i smażymy kotlety. Smacznego!