SUPERPRZEPIS

Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu Więcej zdjęć (5)

Jedna babeczka ma 83kcal. Tak mi się chciało domowego wypieku i poeksperymentowałam i powstały lekkie i zdrowe muffinki, zapraszam:)

Składniki:

Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu

 

  • 40 g otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki słodzika w pudrze
  • skórka otarta z 1/2 pomarańcza
  • 100 g jogurtu naturalnego 0%
  • 20 g suszonych moreli ( 3 sztuki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu
Otręby zmielić na mąkę( ja zrobiłam to w młynku do kawy). Przełożyć do miski. Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać słodzik i utrzeć na jasną masę. Dodać skórka z pomarańczy oraz 2 łyżki jogurtu. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i znów zmiksować. Stopniowo dodawać otręby i mieszać mikserem. Gdyby masa była zbyt sucha dodać resztę jogurtu. Morele pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać. W osobnej misce białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełożyć piane i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 około 200 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu
otręby zmielić w młynku na mąke
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu
żółtko utrzeć ze słodzikeim i dodać jogurt
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu
stopniowo dodawać zmielone otręby i wymieszac
Otrębowe muffinki bez mąki i tłuszczu
dodac ubita piane i delikatnie wymieszac