anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Otrębowe placki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki z bardzo dużą ilością błonnika świetnie sprawdzą się na śniadanie lub na lekki obiad podane z ulubioną sałatką. Idzie wiosna, więc warto takie placki włączyć do swojej diety.

Otrębowe placki na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Otrębowe placki na maślance

 

  • otręby owsiane – 1 szk.
  • maślanka - 1/2 szk.
  • białko - 1 szt.
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • ostra papryka wędzona – 1/2 łyżeczki
  • czubryca czerwona – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Otrębowe placki na maślance
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać z maślanką roztrzepaną z białkiem. Wystarczy wymieszać widelcem, nie ma potrzeby miksować mikserem. Doprawić do smaku. Placki można smażyć na patelni bez tłuszczu, ale smażone na odrobinie oleju są dużo smaczniejsze. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną sałatką. *z tej porcji ciasta wyszło mi 8 placków
Otrębowe placki na maślance
Wystarczy wymieszać widelcem, nie ma potrzeby miksować mikserem.
Otrębowe placki na maślance
Placki można smażyć na patelni bez tłuszczu, ale smażone na odrobinie oleju są dużo smaczniejsze.
Otrębowe placki na maślance
Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron.