Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Otrębowe racuchy z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami

Otrębowe racuchy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Otrębowe racuchy z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Otrębowe racuchy z truskawkami
Truskawki umyć , obrać z szypułek. Odłożyć kilka do dekoracji z szypułkami. Połowę truskawek zmiksować z kilkoma łyżkami cukru na sos do polania racuchów. Drożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać polane sosem truskawkowym i obłożone truskawkami ( kto chce posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy po proszku do pieczenia lub sodzie ( a do takich należy moja Mama). ** Ciasto z otrębami jest cięższe od zwykłego więc racuchy nie są tak dobrze wyrośnięte jak zwykle, ale nic nie szkodzi i tak są smaczne.
Otrębowe racuchy z truskawkami
Przygotować mus truskawkowy z odrobiną cukru
Otrębowe racuchy z truskawkami
Przygotowac rozczyn z suchych drożdży-wody i odrobiny cukru
Otrębowe racuchy z truskawkami
Wymieszać składniki na ciasto dodajac do niego otręby
Otrębowe racuchy z truskawkami
Smażyc na gorącym oleju na rumiano małe racuszki