Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Owoc kaki w waniliowym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne, lekkie i puszyste placki z owocem kaki. W takim cieście można smażyć krążki z jabłek.

Owoc kaki w waniliowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoc kaki w waniliowym cieście

 

  • 3 jajka
  • 10 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kaki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Owoc kaki w waniliowym cieście
Owoce kaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, mleko i delikatnie wymieszać. Na odrobinę rozgrzanego oleju włożyć porcję ciasta, ułożyć plasterek kaki i zalać łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Owoc kaki w waniliowym cieście
Białka ubić na sztywną pianę dodając po 1 żółtku
Owoc kaki w waniliowym cieście
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać
Owoc kaki w waniliowym cieście
Na rozgrzany olej włożyć porcję ciasta i ułożyć plasterek kaki
Owoc kaki w waniliowym cieście
Przykryć ciastem i smażyć z obu stron n złoty kolor

Tagi:

jajko jajka