Owoce i warzywa - jakie witaminy

orzechy, śliwki, winogrona, bakłażan, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kapusta, seler korzeniowy- jakie zawierają witaminy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Owoce i warzywa - jakie  witaminy
ORZECHY WŁOSKIE I LASKOWE: Są bogate w selen, magnez i fosfor. Zawierają dużo witaminy E. Korzystnie działają na serce, mają właściwości nowotworowe. ŚLIWKI: Są źródłem potasu, zawierają witaminy z grupy B i B- karoten. Suszona śliwka ma 7,7 g błonnika, a świeża 1,7 g. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie tylko suszone są dobrym środkiem przeczyszczającym. WINOGRONA: Zawierają potas, fosfor, wapń, magnez. Dostarczają 1,6 g błonnika. Mają niewiele witamin, ale dużo glukozy, łatwo przyswajalnego cukru. Skórka winogron działa przeciwkrzepliwie. BAKŁAŻAN: Jest bogaty w żelazo, potas, błonnik, ma go o 50 proc. więcej niż jabłko lub brzoskwinia. Zawiera sporo witaminy C i B2. Chroni tętnice przed szkodliwym działaniem cholesterolu. CUKINIA: Ma mało bo tylko 19 kalorii. Zawiera dużo B - karotenu i soli mineralnych. Doskonale działa na trawienie. CYKORIA: Jest bogata w żelazo, wapń, potas i fosfor. Ma prawie wszystkie witaminy, ale w niewielkich ilościach. BROKUŁY: Są bardzo zdrowe. Zawierają B - karoten, dużo witaminy c, a także B, B2 i PP, sporo wapnia. ZIELONY GROSZEK: Zawiera sporo B - karotenu, około 2 % białka i 2,3 g błonnika. Najlepiej jadać świeży. Ma dużo witaminy E. FASOLKA SZPARAGOWA: Jest bogatym źródłem B - karotenu i witaminy PP. Zawiera 7,3 g błonnika. Ma tylko 40 kalorii. KAPUSTA: Zawiera witaminę E i C, żelazo, magnez i miedź. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy wrzody żołądka i anemię. SELER KORZENIOWY: Zawiera B - karoten, witaminy E i C z grupy PP i mikroelementy: sód, potas, magnez, mangan, chlor, siarkę, fosfor, żelazo. Działa odmładzająco. Pomaga na dolegliwości nerek, wątroby i serca.