Owoce pod kruszonką.

jaNina offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1005
zdjęcia: 1 z 4
Owoce pod kruszonką.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Owoce pod słodką maślaną skorupką nabierają wspaniałego aromatu.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Owoce pod kruszonką. - SKŁADNIKI:

  • 1 kg jabłek
  • kilka brzoskwiń (lub inne aromatyczne owoce)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • na posypkę : 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki

Owoce pod kruszonką. - PRZYGOTOWANIE:

Z masła, cukru pudru i mąki zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do zamrażalnika. Obieramy jabłka, kroimy je w drobne cząstki, zasypujemy cukrem i dusimy je na małym ogniu kilkanaście minut. Jeśli puszczą zbyt dużo soku odlewamy go.Studzimy masę jabłkową.Kroimy brzoskwinie w cząstki. Smarujemy foremkę do zapiekania masłem, wysypujemy grubą warstwą tartej bułki. Układamy warstwę jabłek, plasterki brzoskwiń. Posypujemy owoce cynamonem. Na górze układamy posypkę, po czym wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (około 190 st.C). Zapiekamy je do chwili aż kruszonka ładnie się zarumieni. Podajemy deser na ciepło z lodami śmietankowymi lub po przestudzeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Owoce pod kruszonką. (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2012-09-04 09:59
Uwielbiam owoce pod kruszonką.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-09-04 10:12
Taki deserek - ciasto w stylu crumble to coś dla mnie . Mało , ze smaczne to jeszcze na moje umiejętności :)
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-09-04 18:47
Dołączam do koła wielbicielek crumbele i kruszonki, a jabłka i brzoskwinie to świetny duet.
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-09-04 18:52
Dzięki dziewczyny! Ja też przepadam za tym deserem i robię kruszonkę x 3 - czeka w lodówce na kolejna porcję owoców do zapieczenia :)
A Ty Buniu nie bądź taka skromna - wszyscy wiedzą że jesteś mistrzynią :)
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-09-04 19:32
jaNina napisał(a):

Dzięki dziewczyny! Ja też przepadam za tym deserem i robię kruszonkę x 3 - czeka w lodówce na kolejna porcję owoców do zapieczenia :)
A Ty Buniu nie bądź taka skromna - wszyscy wiedzą że jesteś mistrzynią :)

W pieczeniu ? Hi hi hi - ależ Ci się pomyliło albo uprzejma jesteś . moje ciasta to droga przez mękę - nawet jak wychodzą ( innych nie robię ) i są smaczne to okupione taką dozą irytacji z mojej strony , ze lepiej bym ciasto kupowała :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-09-04 21:18
Babciagramolka napisał(a):

jaNina napisał(a):

Dzięki dziewczyny! Ja też przepadam za tym deserem i robię kruszonkę x 3 - czeka w lodówce na kolejna porcję owoców do zapieczenia :)
A Ty Buniu nie bądź taka skromna - wszyscy wiedzą że jesteś mistrzynią :)

W pieczeniu ? Hi hi hi - ależ Ci się pomyliło albo uprzejma jesteś . moje ciasta to droga przez mękę - nawet jak wychodzą ( innych nie robię ) i są smaczne to okupione taką dozą irytacji z mojej strony , ze lepiej bym ciasto kupowała :)

Wybacz, ale nie wiedziałam....
jednak sadzę, że o niebo lepsze jest twoje ciasto, niż te sklepowe.
Czasem warto się poświęcić.
Kiedyś też wolałam gotować, ale teraz i pieczenie sprawia mi przyjemność.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Gofry z bitą śmietaną Karmelki z musem jabłkowym Kisiel jabłkowo-jagodowy
Dyniowy budyń z robaczkami Gofry z mascarpone Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą
Jagodowy deser z bezami Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa Deser malinowo śmietankowy
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami Straszny deser z robakami, oczami i szczękami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane