Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Owoce pod pierzynką z kruszonki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne owoce - jabłka i truskawki pod kruszonką. Podawane na ciepło szybciutko znikają ze stołu.

Owoce pod pierzynką z kruszonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoce pod pierzynką z kruszonki

 

Sposób przygotowania:

Owoce pod pierzynką z kruszonki
Jabłka po myjemy dokładnie, a następnie osuszamy. Obieramy je ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, tarte orzechy laskowe i tarte migdały. Składniki mieszamy ze sobą. Naczynia do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Do naczynek przekładamy jabłka. Na wierzch wykładamy truskawki. Mogą być mrożone. Przygotowujemy kruszonkę przekładając do miseczki 3 łyżeczki brązowego cukru, 3 łyżeczki masła i 3 łyżki mąki. Zagniatamy dłońmi kruszonkę, którą wykładamy następnie na owoce. Zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Owoce pod pierzynką z kruszonki
Jabłka łączymy z orzechami i migdałami w miseczce.
Owoce pod pierzynką z kruszonki
Na jabłka wykładamy pokrojone truskawki.
Owoce pod pierzynką z kruszonki
Przygotowujemy kruszonkę z cukru, mąki i masła.
Owoce pod pierzynką z kruszonki
Owoce przykrywamy pierzynką z kruszonki.