papilionka

papilionka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Owoce z polewą migdałowo-czekoladowa bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny a przede wszystkim zdrowy owocowy deser. Zamiast cukru użyłam miodu. Nikt nie mówił, ze zdrowe odżywianie jest nudne, bez wyrazu i nie można sobie dogadzać ;) Można ! Ale trzeba wiedzieć jak.

Owoce z polewą migdałowo-czekoladowa bez cukru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owoce z polewą migdałowo-czekoladowa bez cukru

 

  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • 2 garsci winogrona
  • migdaly (platki) 3-4 lyzki
  • amarantus preparowany
  • 200 ml wody
  • siemie lniane 1 lyzka
  • miod 1-2 lyzki
  • gorzka czekolada 4-5 kostek (z jak najwieksza zawartoscia kakao)
  • olej kokosowy 1 lyzeczka

Sposób przygotowania:

Owoce z polewą migdałowo-czekoladowa bez cukru
Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy gorącą przegotowana wodę i wrzucamy podrobiona czekoladę. Mieszamy aż całkowicie się rozpuści.

Gdy przestygnie, dodajemy olej kokosowy, miód, siemię lniane i migdały. Całość miksujemy. Sosik jest już gotowy. Jeśli chcemy, aby zrobić z niego budyń, to wystarczy na troszkę go odstawić. Siemie lniane wypości  więcej śluzu i będziemy mieć budyń.

Owoce kroimy i wrzucamy do miseczki. Całość polewamy sosem, posypujemy amarantusem i płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!
Owoce z polewa migdalowo-czekoladowa bez cukru.
Owoce polewamy sosem czekoladowo-migdalowym. Posypujemy amarantusem i migdalami.