SUPERPRZEPIS

Owocowa galaretka

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 32
Owocowa galaretka Więcej zdjęć (12)

Doskonałe, lekkie, bardzo owocowa galaretka ze świeżych owoców. Idealna na słodkie małe co nieco. Moje pociechy ją uwielbiają.

Składniki:

Owocowa galaretka

 

  • Galaretka z mangi i brzoskwini:
  • 300 g mango ( waga po obraniu i wyjęciu pestki)
  • 200 g brzoskwiń z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzącej wody

 

  • Galaretka truskawkowa:
  • 500 g truskawek ( waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wrzącej wody

 

  • Dodatkowo:

 

  • celofan do owinięcia gotowych galaretek
  • forma - od jej wielkości zależy grubość galaretek im mniejsza tym galaretki grubsze
  • folia lub woreczek do wyłożenia formy
  • niewielka ilość oleju do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Owocowa galaretka
Formę wykładamy folią lub woreczkiem foliowym. Wlewamy niewielką ilość oleju. Rozprowadzamy go po całej powierzchni woreczka, który jest w formie. Odstawiamy.

Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach i studzimy. Obrane ze skóry i pozbawione pestki mango miksujemy na gładki z dodatkiem brzoskwiń. W osobnym naczyniu miksujemy na gładko pozbawione szypułek truskawki.

Do miski z galaretkę brzoskwiniową wlewamy zmiksowane mango z brzoskwinią i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wlewamy do formy wyłożonej woreczkiem i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Do galaretki truskawkowej wlewamy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na zastygłą masę z mango i brzoskwini. Wyrównujemy powierzchnię. Schładzamy w lodowce.

Gdy galaretka się zetnie tniemy ją nożem na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek opakowujemy w przeźroczysty celofan dzięki temu galaretki będzie można położyć jedną na drugiej i się nie posklejają.
Owocowa galaretka
Formę dokładnie wykładamy np. woreczkiem foliowym
Owocowa galaretka
Do formy wlewamy niewielką ilość oleju np. rzepakowego
Owocowa galaretka
Za pomocą pędzelka np. silikonowego rozprowadzamy olej po powierzchni woreczka
Owocowa galaretka
Zmiksowane mango z brzoskwiniami wlewamy do galaretki brzoskwiniowej
Owocowa galaretka
Do foormy wlewamy powstałą masę i schładzamy
Owocowa galaretka
Zmiksowane truskawki wlewamy do galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy
Owocowa galaretka
Powstałą masę wlewamy na zastygłą masę z mango i brzoskwini
Owocowa galaretka
Dobrze schłodzoną galaretkę kroimy na mniejsze kawałki
Owocowa galaretka
Pokrojone galaretki układamy na celofanie
Owocowa galaretka
Każdy kawałek owijamy a jego koniec możemy przykleić niewielkim kawałkiem taśmy klejącej
Owocowa galaretka
Można się nimi zajadać od razu