SUPERPRZEPIS

Owocowa kostka

  • 4
  • kurka79
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Owocowa kostka Więcej zdjęć (4)

Ciekawy, efektowny i bardzo smaczny pomysł na deser, szczególnie w letnie upalne dni - brzoskwiniowa kostka.

Składniki:

Owocowa kostka

 

  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 1 szkl. syropu brzoskwiniowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka agrestowa
  • listki mięty do dekoracji i cząstki mandarynek

Sposób przygotowania:

Owocowa kostka
Brzoskwinie razem z syropem ucieramy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody( ok.1/4 szkl.), dodajemy do musu brzoskwiniowego. Przelewamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki.



Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szkl. wody , studzimy i ucieramy z mlekiem skondensowanym. Wlewamy do takiego samego pojemnika jak mus brzoskwiniowy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej gdyby pojemniki były takie same i o kwadratowym kształcie, ja takich nie posiadam więc wlałam w okrągłe i potem ścinałam brzegi.



Po stężeniu wyjmujemy musy i kroimy w równe kostki, składamy każdą tak by powstała kostka. Dodatkowo możemy zalać np. winogron galaretką i jedną kostkę wstawić inną. Dociskamy kostkę i chłodzimy przez kilka godzin by dobrze się skleiła. Moja na zdjęciach zaczęła się rozchodzić bo zbyt krótko stała w lodówce. Dekorujemy cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Owocowa kostka
Połówki brzoskwiń z syropu potrzebne do spożądzenia musu.
Owocowa kostka
Utarty mus brzoskwiniowy przelany do pojemnika.
Owocowa kostka
Zastygnięte musy-brzoskwiniowy i mleczny kroimy w równe kostki.