Katerina<3

Katerina<3

Kucharz
[Przepisów: 3]

Owocowe babeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasto wraz z ulubioną masą, a do tego przepyszne owoce- ten smak pokocha każdy kto spróbuje:)

Owocowe babeczki

Składniki:

Owocowe babeczki

Kruche ciasto

 

  • 2 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniowa

 

  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 op. 40 g)
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 200 g masła, o temperaturze pokojowej

Krem czekoladowy

  • krem czekoladowy do tortów w proszku
  • mleko do kremu zgodnie z przepisem na opakowaniu

Owoce i inne dodatki

  • galaretka o dowolnym smaku
  • owoce sezonowe
  • owoce z puszki, np ananas, brzoskwinie
  • posypka lub starta czekolada do dekoracji
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Owocowe babeczki

Kruche Ciasto

Kruche ciasto:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto
2. Piec w foremkach na babeczki.

Masa budyniowa

Masa budyniowa
1. Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
2. Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
3. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy należy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wykonanie i dekoracja babeczek

Gdy upieczone foremki i ugotowany krem budyniowy wystygną możemy dokończyć robienie babeczek.
Ja na sam spód daję odrobinę ulubionego dżemu, na niego nakładam masę budyniową i krem czekoladowy.
Wierzch dekoruję zastygniętą galaretką, którą wcześniej przygotowałam oraz owocami i posypką czekoladową lub startą czekoladą. Można zajadać:)

UWAGA!!! Babeczki szybko znikają wiec proponuje zrobić je z 2 porcji składników.