2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Owocowo-bakaliowe risotto

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ten przepis to najlepszy dowód na to że nie musisz wiele wydawać na przygotowanie wspaniałego dania wystarczy ryż bakalie i owoce by stworzyć sycący posiłek.Palce lizać!

Owocowo-bakaliowe risotto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owocowo-bakaliowe risotto

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowo-bakaliowe risotto
Wodę ze szczypta soli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu do czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem w koc i zostawić na 10 minut w cieple aby "doszedł" Ryż lekko przestudzić wymieszać z mieszanką bakaliową i miodem oraz szczyptą cynamonu.Jabłko umyć -nie obierać ze skórki,pokroić w grubą kostkę, mandarynki i banana obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki.Skroić sokiem z cytryny. Serek rozsmarować na talerzykach ułożyć porcję ryżu-można za pomocą foremek nadać mu dowolny kształt, udekorować dookoła świeżymi owocami i melisą .Podawać.
Owocowo-bakaliowe risotto
ryż gotujemy z kurkumą i łyżeczką masła..
Owocowo-bakaliowe risotto
zostawiamy w ciepłym miejscu aby doszedł...
Owocowo-bakaliowe risotto
mieszamy z pozostałymi składnikami rozkładamy na talerze dekorujemy