Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Owocowo-owsiankowa zapiekanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Można podać na 2 sposoby: na ciepło oraz na zimno. Na ciepło jako śniadanie lub na podwieczorek jako deser.

Owocowo-owsiankowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowo-owsiankowa zapiekanka

 

  • płatki owsiane - szklanka,
  • otręby dowolne - 2 lyzki,
  • sok owocowy - jabłkowy, winogronowy, pomarańczowy lub inny - u mnie grejpfrutowy - 1 i 1/3 szklanki,
  • suszone bezpestkowe daktyle - 8 sztuk (można więcej lub zastąpić je innymi suszonymi owocami np. rodzynkami),
  • jabłko - 2 średnie sztuki,
  • banan,
  • cukier brązowy - 2-3 lyzki
  • cukier waniliowy,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Owocowo-owsiankowa zapiekanka
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi daktylami, otrębami i cukrem, zalać sokiem owocowym. Przełożyć do niewielkiej formy. Jablka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka i owoce pokroić w plastry. Owoce ulozyc na Wierzawic nasączonych płatków owsianych. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Zapiekankę przygotowalam na śniadanie. Po wystudzeniu znakomicie odchodziło od formy i smakowało jak ciasto z owocami.
Owocowo-owsiankowa zapiekanka
Etap 1
Owocowo-owsiankowa zapiekanka
Etap 2
Owocowo-owsiankowa zapiekanka
Etap 3
Owocowo-owsiankowa zapiekanka
Etap 4