akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Owocowy sernik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wysoki sernik na jasnym biszkopcie przełożony masą owocową, kremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by po chwili degustować się pysznym serniczkiem

Owocowy sernik na biszkopcie

Składniki:

Owocowy sernik na biszkopcie

Biszkopt jasny

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka serowa

  • 600 g zmielonego sera w temperaturze pokojowej (z kostki lub wiaderka)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Masa owocowa

Krem budyniowy

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Owocowy sernik na biszkopcie

Biszkopt jasny

Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20-25 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wkładka serowa

Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku. Cały czas miksując dodać ser i budyń w proszku.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, w której piekł się biszkopt (o wymiarach 24x35 cm). Piec w 180 st.C przez około 40 minut (upieczona wkładka serowa powinna być ścięta i sprężysta z wierzchu. Jeśli podczas pieczenia za szybko będzie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia) Upieczoną wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa owocowa

Truskawki zmiksować na puree, zagotować, a następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki).

Krem budyniowy

700 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jasnego kremu.

Kolejność

Na dnie formy umieścić biszkopt. Na biszkopcie rozprowadzić 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie na krem wylać tężejącą masę owocową i ponownie schłodzić do stężenia. Wkładkę serową wysmarować od dołu resztą kremu budyniowego (pozostawiając jeszcze kilka łyżek do wysmarowania góry ciasta) Umieścić ją na owocowej masie kremem do dołu. Wierzch sernika wysmarować resztą kremu budyniowego i obficie posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!

Tagi:

ciasto sernik