bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Owocowy sernik na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Gdy lato w pełni czas na sernik na zimno...

Owocowy sernik na zimno

Składniki:

Owocowy sernik na zimno

 

  • 500g sera mielonego twarogowego (z wiaderka)
  • 500g jagód i malin
  • 2 szt galaretki z owoców leśnych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250g serek mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 8g cukier waniliowy
  • gotowy biszkopt ciemny
  • 1/2 op mrożonki owocowej

Sposób przygotowania:

Owocowy sernik na zimno
Uzyłam gotowego biszkoptu bo plątał mi sie po szafce. Biszopt należy przyciac do wielkosci tortownicy i wylozyc nim dno. 400g jagód i malin miksujemy z serkiem twarogowym i mascarpone. Dodajemy do nich cukier waniliowy i mieszamy. Ubijamy smietanke kremówke i delikatnie mieszamy z masą serowa. Galaretke rozpuszczamy w 250 ml wody (czyli w połowie ilości zalecanej). Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedygalaretka jest już chłodna (ale nadal płynna) dodajemy galaretkę do masy. Żelatyne zalewamy odrobina wody kiedy napęcznieje podgrzemy ja w kąpieli wodnej, rozpuszczona wlewamy do masy. Mieszamy dokładnie. Dorzuciłam jeszcze troche owoców w całości do środka. Wylewamy masę na biszkopt. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy do zastygnięcia.Drugą galaretke rozpuszczamy w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe owoce, maliny, jagody oraz dodałam jeszcze połowe opakowania mieszanki mrozonej (truskawki, wisnie i porzeczki) bo zalegała w lodówce, ktora wcześniejodlodziłam i wszystkie te owoce wyłozyłam na zastygnięte ciasto. Zalałam delikatnie galaretka ale tak zeby nei zakryła w całosci owocow. Zostawiamy ciasto na kilka godzin wlodówce a najlepiej na całą noc. Pyszny aczkolwiek lepiej nie wiedziec ile ma kalorii:)