Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Owsiane ciasteczka gruszkowo-klonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wariacja na temat syropu klonowego i gruszki w owsianym ciasteczku.

Owsiane ciasteczka gruszkowo-klonowe

Składniki:

Owsiane ciasteczka gruszkowo-klonowe

 

  • masło (temp. pokojowa) - 70 gram
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • syrop klonowy - 5 łyżek
  • mąka razowa - 1/3 szklanki
  • otręby owsiane - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 duże
  • gruszka - 1 duża

Sposób przygotowania:

Owsiane ciasteczka gruszkowo-klonowe
1. Przed pieczeniem ogrzewamy masło do temperatury pokojowej. 2. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. 3. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy następnie jajko i syrop klonowy i ucieramy aż masa będzie jednolita. 4. Łączymy składniki ze sobą. 5/ Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dociskamy na sitku, by oddzielić wodę. 6. Dodajemy gruszkę do masy i lekko mieszamy. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta (rośnie w czasie pieczenia, więc należy zrobić odstęp). Pieczemy 18 minut. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka