Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Owsiane paluchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe, chrupiące paluchy owsiane

Owsiane paluchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owsiane paluchy

 

Sposób przygotowania:

Owsiane paluchy
Z drożdży, cukru oraz odrobiny mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aby wyrósł. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do mąki dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki ciasta. Ręką zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk). Z ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości ok. 10cm. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy panierkę. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wysypujemy płatki owsiane. Wyrośnięte paluchy zanurzamy w jajku i obtaczamy w płatkch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni.
Owsiane paluchy
Z drożdży, cukru oraz odrobiny mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aby wyrósł.
Owsiane paluchy
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do mąki dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki ciasta. Ręką zagniatamy ciasto (powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk).
Owsiane paluchy
Z ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości ok. 10cm. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Owsiane paluchy
Przygotowujemy panierkę. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wysypujemy płatki owsiane. Wyrośnięte paluchy zanurzamy w jajku i obtaczamy w płatkch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni.