Strona główna Ozor wolowy w galarecie

Ozor wolowy w galarecie

PREZES_oz

Kucharz
Przepisy: 13
zdjęcia: 1 z 1
Ozor wolowy w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Ozor wolowy w galarecie - POLECAM


trudność: łatwe
czas:

Ozor wolowy w galarecie - SKŁADNIKI:

  • Ozor wolowy duzy lub 2 mniejsze
  • Marchew 2 szt.
  • Seler naciowy 2-3 galazki
  • Pietruszka 1 szt.
  • Por 1/2 szt.
  • Korzen selera kawalek
  • cebula
  • Groszek zielony konserwowy 1/2 puszki
  • Pieprz naturalny grubo mielony 1 lyzeczka plaska na 4 l wody
  • listek laurowy 6 szt,
  • vegeta 1 tyzka stolowa
  • kostka grzybowa Winiary 1 lub 2 a nawet 3 do smaku w zaleznosci od zasolenia wywaru - smakowo dokladac.
  • (wywar ma byc dobrze doprawiony zeby po dodaniu zelatyny nie zrobil sie mdly)
  • Zelatyna wieprzowa Dr.Oetker-a 1 op. na 2.5 litra

Ozor wolowy w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Ozory wyszorowac czysta szczotka,wyciac gruczoly slinowe i dokladnie oplukac pod biezaca woda.Tak przygotowane ozory zalewamy zimna woda i zaczynamy gotowac doprowadzajac do wrzenia.Nastepnie zmiejszamy ogien pod naczyniem i po ok. 5 minutach zbieramy powstale burzyny na powierzchni wody do uzyskania czystego lustra wywaru.Nastepnie nalezy dodac wszystkie warzywa wraz z przyprawami do garnka i gotowac ozory do miekkosci na niezbyt silnym ogniu.Gdy beda miekkie,wyjac je z wywaru,przelac zimna woda i obrac ze skorki.Ja to robie po ok.1 i 1/2 godz.gotowania. W tym samym czasie wylawiam warzywa.Z wylowionych warzyw pozostawiam tylko na talerzyku marchew,ktora pozniej pokrojona w plastry zostanie uzyta do galarety.Obrane ze skorki ozory wkladamy ponownie do wywaru i gotujemy dalej do prawie rozgotowania. Ich konsystencja ma byc tak miekka zeby byly cale ale nie mozna ich wylowic widelcem tylko lyzka cedzakowa.Ja gotuje na wolnym ogniu kolejne 3 godz.Po wylowieniu ozorow wywar przecedzic,i odlac 2.5 litra czystego rosolu w ktorym nalezy rozpuscic zelatyne Dr.Oetker-a.Ozory pokroic w dosyc spore prostokaty i .................. kolej na formowanie. JA do tego celu uzylem butelki plastikowej po wodzie mineralnej 2.5 litrowej. Odciolem ostrym nozem z pilka 2cm. ponizej szyjki butelke tak zeby swobodnie modz wkladac mieso i marchewke z groszkiem. ZACZYNAMY............ odrobina wywaru z rozpuszczona juz w nim zelatyna, kilka plasterkow marchewki,troszke groszku i kilka kawalkow pokrojonego ozora. znow marchewka , groszek, i znow kilka kawalkow ozora. Ja ozora wkladalem dosc ciasno na poczatku pomagajac sobie raczka drewnianej lyzki. Po napelnieniu butelki do polowy wlewamy wywar z umiarem tak aby zalac to co wlozilismy. W podany sposob napelniamy cala butelke i na koncu zalewamy do konca wywarem tak aby ozor byl zalany a nie plywal w butelce. Odstawiamy do calkowitego wystygniecia i wkladamy na stojaco do lodowki.Po 12 godz. wyciagamy z lodowki , odcinamy nozem z pilka dno butelki lub rozcinamy w polowie aby modz swobodnie wyjac na talerz. ZYCZE SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ozor wolowy w galarecie (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-03-24 17:34
Ale pomysłowo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Gulasz wołowy z warzywami Tatar wołowy z ogórkiem i cebulą Wieńcowy chleb z tatarem i szpinakiem
Mięso wołowe w sosie Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami Pieczeń wołowa duszona
Gołąbki pieczone z kapustą kiszoną Wołowina w sosie chrzanowym Pizza z mięsem mielonym
Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Wołowina z domową harissą "Kiszone" mielone

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?