Strona główna Ozor wolowy w galarecie

Ozor wolowy w galarecie

PREZES_oz

Kucharz
Przepisy: 13
zdjęcia: 1 z 1
Ozor wolowy w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Ozor wolowy w galarecie - POLECAM


trudność: łatwe
czas:

Ozor wolowy w galarecie - SKŁADNIKI:

  • Ozor wolowy duzy lub 2 mniejsze
  • Marchew 2 szt.
  • Seler naciowy 2-3 galazki
  • Pietruszka 1 szt.
  • Por 1/2 szt.
  • Korzen selera kawalek
  • cebula
  • Groszek zielony konserwowy 1/2 puszki
  • Pieprz naturalny grubo mielony 1 lyzeczka plaska na 4 l wody
  • listek laurowy 6 szt,
  • vegeta 1 tyzka stolowa
  • kostka grzybowa Winiary 1 lub 2 a nawet 3 do smaku w zaleznosci od zasolenia wywaru - smakowo dokladac.
  • (wywar ma byc dobrze doprawiony zeby po dodaniu zelatyny nie zrobil sie mdly)
  • Zelatyna wieprzowa Dr.Oetker-a 1 op. na 2.5 litra

Ozor wolowy w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Ozory wyszorowac czysta szczotka,wyciac gruczoly slinowe i dokladnie oplukac pod biezaca woda.Tak przygotowane ozory zalewamy zimna woda i zaczynamy gotowac doprowadzajac do wrzenia.Nastepnie zmiejszamy ogien pod naczyniem i po ok. 5 minutach zbieramy powstale burzyny na powierzchni wody do uzyskania czystego lustra wywaru.Nastepnie nalezy dodac wszystkie warzywa wraz z przyprawami do garnka i gotowac ozory do miekkosci na niezbyt silnym ogniu.Gdy beda miekkie,wyjac je z wywaru,przelac zimna woda i obrac ze skorki.Ja to robie po ok.1 i 1/2 godz.gotowania. W tym samym czasie wylawiam warzywa.Z wylowionych warzyw pozostawiam tylko na talerzyku marchew,ktora pozniej pokrojona w plastry zostanie uzyta do galarety.Obrane ze skorki ozory wkladamy ponownie do wywaru i gotujemy dalej do prawie rozgotowania. Ich konsystencja ma byc tak miekka zeby byly cale ale nie mozna ich wylowic widelcem tylko lyzka cedzakowa.Ja gotuje na wolnym ogniu kolejne 3 godz.Po wylowieniu ozorow wywar przecedzic,i odlac 2.5 litra czystego rosolu w ktorym nalezy rozpuscic zelatyne Dr.Oetker-a.Ozory pokroic w dosyc spore prostokaty i .................. kolej na formowanie. JA do tego celu uzylem butelki plastikowej po wodzie mineralnej 2.5 litrowej. Odciolem ostrym nozem z pilka 2cm. ponizej szyjki butelke tak zeby swobodnie modz wkladac mieso i marchewke z groszkiem. ZACZYNAMY............ odrobina wywaru z rozpuszczona juz w nim zelatyna, kilka plasterkow marchewki,troszke groszku i kilka kawalkow pokrojonego ozora. znow marchewka , groszek, i znow kilka kawalkow ozora. Ja ozora wkladalem dosc ciasno na poczatku pomagajac sobie raczka drewnianej lyzki. Po napelnieniu butelki do polowy wlewamy wywar z umiarem tak aby zalac to co wlozilismy. W podany sposob napelniamy cala butelke i na koncu zalewamy do konca wywarem tak aby ozor byl zalany a nie plywal w butelce. Odstawiamy do calkowitego wystygniecia i wkladamy na stojaco do lodowki.Po 12 godz. wyciagamy z lodowki , odcinamy nozem z pilka dno butelki lub rozcinamy w polowie aby modz swobodnie wyjac na talerz. ZYCZE SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ozor wolowy w galarecie (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-03-24 17:34
Ale pomysłowo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Antrykot wołowy w sosie Pulpety wołowe w kurkach Gulasz z wołowego mięsa
Łopatka w czerwonym winie Wołowy gulasz z brukselką Mielone wieprzowo wołowe z czosnkiem i cebulą
Hamburger z grecką nutą Pikantne pierogi z wołowiną Burgery wołowe nie tradycyjne
Roladki wołowe lekkie Kotleciki a`laKebab z rodzynkami i pikantnym sosem Chili con carne

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane