Strona główna Ozor wolowy w galarecie

Ozor wolowy w galarecie

PREZES_oz

Kucharz
Przepisy: 13
zdjęcia: 1 z 1
Ozor wolowy w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Ozor wolowy w galarecie - POLECAM


trudność: łatwe
czas:

Ozor wolowy w galarecie - SKŁADNIKI:

  • Ozor wolowy duzy lub 2 mniejsze
  • Marchew 2 szt.
  • Seler naciowy 2-3 galazki
  • Pietruszka 1 szt.
  • Por 1/2 szt.
  • Korzen selera kawalek
  • cebula
  • Groszek zielony konserwowy 1/2 puszki
  • Pieprz naturalny grubo mielony 1 lyzeczka plaska na 4 l wody
  • listek laurowy 6 szt,
  • vegeta 1 tyzka stolowa
  • kostka grzybowa Winiary 1 lub 2 a nawet 3 do smaku w zaleznosci od zasolenia wywaru - smakowo dokladac.
  • (wywar ma byc dobrze doprawiony zeby po dodaniu zelatyny nie zrobil sie mdly)
  • Zelatyna wieprzowa Dr.Oetker-a 1 op. na 2.5 litra

Ozor wolowy w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Ozory wyszorowac czysta szczotka,wyciac gruczoly slinowe i dokladnie oplukac pod biezaca woda.Tak przygotowane ozory zalewamy zimna woda i zaczynamy gotowac doprowadzajac do wrzenia.Nastepnie zmiejszamy ogien pod naczyniem i po ok. 5 minutach zbieramy powstale burzyny na powierzchni wody do uzyskania czystego lustra wywaru.Nastepnie nalezy dodac wszystkie warzywa wraz z przyprawami do garnka i gotowac ozory do miekkosci na niezbyt silnym ogniu.Gdy beda miekkie,wyjac je z wywaru,przelac zimna woda i obrac ze skorki.Ja to robie po ok.1 i 1/2 godz.gotowania. W tym samym czasie wylawiam warzywa.Z wylowionych warzyw pozostawiam tylko na talerzyku marchew,ktora pozniej pokrojona w plastry zostanie uzyta do galarety.Obrane ze skorki ozory wkladamy ponownie do wywaru i gotujemy dalej do prawie rozgotowania. Ich konsystencja ma byc tak miekka zeby byly cale ale nie mozna ich wylowic widelcem tylko lyzka cedzakowa.Ja gotuje na wolnym ogniu kolejne 3 godz.Po wylowieniu ozorow wywar przecedzic,i odlac 2.5 litra czystego rosolu w ktorym nalezy rozpuscic zelatyne Dr.Oetker-a.Ozory pokroic w dosyc spore prostokaty i .................. kolej na formowanie. JA do tego celu uzylem butelki plastikowej po wodzie mineralnej 2.5 litrowej. Odciolem ostrym nozem z pilka 2cm. ponizej szyjki butelke tak zeby swobodnie modz wkladac mieso i marchewke z groszkiem. ZACZYNAMY............ odrobina wywaru z rozpuszczona juz w nim zelatyna, kilka plasterkow marchewki,troszke groszku i kilka kawalkow pokrojonego ozora. znow marchewka , groszek, i znow kilka kawalkow ozora. Ja ozora wkladalem dosc ciasno na poczatku pomagajac sobie raczka drewnianej lyzki. Po napelnieniu butelki do polowy wlewamy wywar z umiarem tak aby zalac to co wlozilismy. W podany sposob napelniamy cala butelke i na koncu zalewamy do konca wywarem tak aby ozor byl zalany a nie plywal w butelce. Odstawiamy do calkowitego wystygniecia i wkladamy na stojaco do lodowki.Po 12 godz. wyciagamy z lodowki , odcinamy nozem z pilka dno butelki lub rozcinamy w polowie aby modz swobodnie wyjac na talerz. ZYCZE SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ozor wolowy w galarecie (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-03-24 17:34
Ale pomysłowo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Ostra wołowina po koreańsku Pieczeń wołowa z miodem Meksykańskie pulpeciki
Na kanapki: pieczona wołowina Pikantny gulasz wołowy Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki
Wołowina w sosie Hamburgery Milczara Wołowina z pak choi
Karminadle wieprzowo-wołowe Eli Paprykowe naleśniki z wołowym farszem Zraziki wołowe z papryką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane