ajrinwu

ajrinwu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ozorki wieprzowe w galarecie z warzywami mają doskonały smak. Można podać je na różne okazje lub w zwykły dzionek.

Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki

 

  • 2 ozory wieprzowe ok. 60 dag
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 dużego selera
  • kawałek pora ok. 5 cm
  • pół pęczka natki z pietruszki (same listki)
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 żelatyna najlepiej do mięs
  • woda do gotowania

Sposób przygotowania:

Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki
Ozorki myjemy i wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Dodajemy warzywa pokrojone w kosteczkę, por kroimy w paseczki.

Kiedy ozory będą miękkie kroimy je w średniej wielkości kosteczkę albo plasterki. Odmierzamy rosół od gotowania i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Rosół mieszamy z żelatyną.

Mięso i warzywa wkładamy do miseczki i teraz dopiero dodajemy natkę pietruszki. Wlewamy wywar z rosołu i żelatyny.

Wstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż stężeje.
Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki
Ozorki myjemy i wkładamy do garnka, wlewamy wodę.
Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki
Seler średniej wielkości obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki
Pietruszkę obieramy ze i kroimy w kostkę.
Ozorki wieprzowe w galarecie wg. Irenki
Kawałek pora oraz natkę selera kroimy drobniej.