lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ozorki z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne ozorki w sosie chrzanowym na obiad...

Ozorki z sosem chrzanowym

Składniki:

Ozorki z sosem chrzanowym

 

  • 2 ozorki wieprzowe
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki konfitur

 

Sposób przygotowania:

Ozorki z sosem chrzanowym
Ozorki dokładnie umyć, następnie zalać zimną wodą i gotować około 7 minut. Po 7 minutach zmienić wodę,w której gotowane są ozorki i nalać świeżej. Ozorki zalać bulionem warzywnym i gotować, aż do osiągnięcia miękkości. Ozorki dać do ostudzenia, a w następnej kolejności obrać je ze skórki. Obrane ozorki pokroić w paseczki. Do 1 szklanki bulionu, który najpierw należy podgrzać i rozpuścić w nim konfitury oraz chrzan tarty. Bulion wymieszany z chrzanem i konfiturami gotować przez około 5 minut na niedużym ogniu. Do ugotowanego sosu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Sos doprawić do smaku według własnego uznania i kolejny raz dobrze wymieszać. Ugotowane ozorki polać zrobionym sosem. Smacznego!