Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ozory po cesarsku w sosie sardelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ozory po cesarsku w sosie sardelowym- tradycyjna kuchnia galicyjska.

Ozory po cesarsku w sosie sardelowym

Składniki:

Ozory po cesarsku w sosie sardelowym

 

Sposób przygotowania:

Ozory po cesarsku w sosie sardelowym
Ozorek umyć i gotować w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zmięknie, wyjąć- jeszcze gorący obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojony zalać dwoma szklankami wywaru i gotować dalej. W osobnym rondelku rozgrzać masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane sardele( 4 rybki). Smażyć 2 minuty. Następnie dolać śmietanę, posolić i gotować 10 minut. Do prawie gotowego sosu dodać sos sojowy, włożyć pokrojone ozory i zalać wszytko 1/2 szklanki wywaru. Gotować razem około 3- 5 minut. Podawać najlepiej z ziemniakami puree- na przykład w wersji z siemieniem lnianym. Bardzo smaczna tradycyjna kuchnia galicyjska- polecam.

Tagi:

sosy