ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezawodny przepis, idealny na tłusty czwartek, ale nie tylko

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 1 kg mąki
  • 12 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 l mleka
  • 10 żółtek
  • szczypta soli
  • marmolada
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Mąkę przesiej do dużej miski, drożdże rozpuść w mleku, gdy podrosną wylej na mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem (cukier musi być całkowicie rozpuszczony) i wyrób ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz, spiryrus, wyrób i pozostaw do wyrośniecia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj kieliszkiem krążki. Na połowę krążków nakładaj marmoladę i przykryj pozostałą częścią krążków, zlep i formuj kule. Kładź na wysypanej mąką stolnicy i pozostaw do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec, wkładaj porcje pączków i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku, następnie posyp cukrem pudrem.