eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki angielskie Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jak karnawał to oczywiście pączki angielskie.

Pączki angielskie Eli

Składniki:

Pączki angielskie Eli

 

  • Składniki
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 3 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki angielskie Eli
Margarynę posiekać z mąką.Twaróg zmielić w maszynce do mięsa i dodać do posiekanej mąki z margaryną,wbić jajka, dodać cukier wanilinowy,sodę,spirytus i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Olej rozgrzać w garnku,smażyć oponki po kilka sztuk z obu stron na rumiano.Osobno usmażyć wycięte środki oponek. Oponki odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.Smacznego!