marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki bananowe z dziurką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i mleka.Odstawić na kwadrans.Dodać pozostałe składniki,wyrabiać i zagnieść.Dać do wyrośnięcia.Formować.Smażyć.

Pączki bananowe z dziurką.

Składniki:

Pączki bananowe z dziurką.

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 4 świeże dojrzałe,ale nie ściemniałe banany lub mączka bananowa( z 4 łyżeczki),
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 3 żółtka,
  • duży kieliszek rumu lub likieru amaretto,
  • tłuszcz roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypki,
  • ręczniki papierowe do odsączania.

Sposób przygotowania:

Pączki bananowe z dziurką.
Drożdże rozgnieść z cukrem, zalać szklanką ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Następnie opłukać banany, obrać ze skórki, pokroić i przetrzeć przez miękkie sitko do miseczki. Mąkę przesiać przez sito odmierzając ją przedtem szklankami prosto do większej misy, dodać zaczyn, żółtka oddzielone od białek oraz kieliszek rumu lub likieru amaretto, a na koniec przetarte na papkę banany. Wyrabiać na stolnicy ciasto i zagnieść jak zacznie odchodzić od rąk. Przykryć je czystą ściere- -czką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Rozgrzać tłuszcz w kostce na patelni tuż przed formowaniem pączków.Ciasto zaś odrywać rękoma na średnie kawałki, wałkować w dłoniach i zlepić oba końce ciasta razem razem, tworząc donuty z dziurką. Kłaść łopatką na rozgrzany tłuszcz po kilka sztuk. Smażyć w głębokim tłuszczu, obracając dwoma widelcami na drugą stronę. Wyjmować i osączać z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.Potem przełożyć na paterę lub półmisek i posypywać przez sitko cukrem pudrem pączki. Smażyć kolejne.