mona3

mona3

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

pączki domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacja !!!

pączki domowe

Składniki:

pączki domowe

 

  • 1kg mąki
  • 20dag masła
  • 1szkl. cukru
  • 10dag drożdży
  • 3/4l mleka
  • 10żółtek
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • konfitury lub marmolada
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

pączki domowe
szklankę mąki utrzeć drożdżami i 1/3szkl. cukru, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć ,odstawić do wyrośnięcia. do żółtek dodać szczpotę soli , odstawić na 10-15min, dodać do rozczynu.następnie połączyć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, spirytusem, dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione, ostudzone masło oraz mąkę .wyrobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia.rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 2 cm i wykrawać krążki średnicy 4-5cm,na każdym ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. kiedy podrosną , rozgrzać olej, wkładać pączki zlepioną częścią na dół ,smażyć aż się zrumieni.usmażone układać na bibułkowych serwetkach ,polukrować lub posypać cukrem pudrem