p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pączki domowe nadziewane powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepsze w smaku pączki z domowymi powidłami

Pączki domowe nadziewane powidłami

Składniki:

Pączki domowe nadziewane powidłami

 

  • 3 szkl. mąka,
  • 10 dag drożdży,
  • 4 jajka,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 szkl. mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 szkl. olejku waniliowego,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 słoiczek domowych powideł,
  • 5 łyżek cukru pudru do posypania pączków
  • 2 szklanki oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki domowe nadziewane powidłami
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy dwu krotnie swoją objętość, dodajemy 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek waniliowy, resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy 1/4 kostki letniego, stopionego masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta, rozciągamy na dłoni, nakładamy łyżeczką powidła, zlepiamy i formujemy kulkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wsypanym do małego sitka.