reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pączki hiszpańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto ptysiowe- mój stary przepis, wypróbowany na kilkanaście sposobów, zawsze się udaje:) Polecam!!

Pączki hiszpańskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pączki hiszpańskie

 

  • 1/2 kostki palmy

 

  • 1 szklanka wody

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 1 łyżeczka octu

 

  • Dodatkowo

 

  • olej do głębokiego smażenia

 

  • szklanka cukru pudry

 

 

  • około 2-3 łyżek gorącej wody

 

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie
Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy ciągle mieszając około 3 minut- aż na dnie garnka pokarze się nalot. Całość studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku- cały czas ucierając mikserem aż masa będzie jednolita i gładka, na kocu dodajemy ocet- mieszamy Papier do pieczenia kroimy na kwadraty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze kółeczka- wielkość jaką chcemy. ja robiła podwójne okrążenia, żeby pączki byłe wyższe. Wkładamy papierem do góry i smażymy w gorącym oleju na rumiano Przed odwróceniem pączka zdejmujemy papier ( można wykorzystać go kilka krotnie) Lukier. Do cukru dodajemy sok z cytryny i gorącą wodę. Usmażone pączki zanurzamy w lukrze i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego:)
Pączki hiszpańskie
Etap 1 Gotujemy ciągle mieszając około 3 minut- aż na dnie garnka pokarze się nalot.
Pączki hiszpańskie
Etap 2 Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze kółeczka- wielkość jaką chcemy.
Pączki hiszpańskie
Etap 3Przed odwróceniem pączka zdejmujemy papier ( można wykorzystać go kilka krotnie)