Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pączki hiszpańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki hiszpańskie są idealne na każdą porę i okazję. Są pyszne, a na dodatek szybko się je przygotowuje. Polane czekoladą dodają piękny wygląd i jeszcze lepszy smak.

Pączki hiszpańskie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączki hiszpańskie

Masa

Czekolada

  • tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie
W rondlu zagotowujemy wodę z dodanym masłem oraz szczyptą soli. Gdy całość się zagotuje dodajemy przesianą mąkę i całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy konsystencja jest jednolita ściągamy z ognia i czekamy do momentu ostygnięcia. Następnie dodajemy do ciasta po kolei jajka i ucieramy mikserem całość.Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej.

Przygotowujemy papier do pieczenia posmarowany olejem. papier tniemy na kwadraty. Na przygotowane podłoże szprycą wyciskamy masę nadając jej kształt pączka hiszpańskiego.

W woku rozpuszczamy smalec, a następnie do góry nogami wkładamy ciasto (tak aby papier do pieczenia był u góry). Po ok 1 minucie delikatnie ściągamy papier i obracamy pączka. Pieczemy do momentu zarumieniania na kolor brązowy.Gotowe wyciągamy i osuszamy na ręcznikach papierowych.

Gdy pączki są gotowe, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy jest gotowa, pączki maczamy w czekoladzie. Odkładamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe :) Życzę smacznego.
Pączki hiszpańskie
Zagotowujemy 1 szklankę wody z 100 gram masła dodając szczyptę soli.
Pączki hiszpańskie
do garnka dokładamy 200 gram przesianej mąki.
Pączki hiszpańskie
Mieszamy energiecznie do uzyskania jednolitej masy. Gotową konsystencję odkładamy do momentu ostygnięcia.
Pączki hiszpańskie
Do chłodnej masy dodajemy po koleji 4 jajka i całość miksujemy.
Pączki hiszpańskie
Wkładamy masę do szprycy i robimy pączki.
Pączki hiszpańskie
Rozgrzewamy smalec i pieczemy do zarumienienia.