Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pączki konfiturą różaną i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe, aromatyczne pączki z powidłami i konfiturą z płatków róży. To świetny dodatek do kawy lub herbaty.

Pączki konfiturą różaną i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki konfiturą różaną i powidłami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 7 g drożdży instant
  • 5 dag cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pozostałe składniki:
  • 1 szkl powideł śliwkowych
  • 4 łyżki konfitury z płatków róży
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki konfiturą różaną i powidłami
Drożdże wsypać do miski, dodać cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól, spirytus, sok z cytryny, wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 10 minut, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wycinać krążki, nakładać konfiturę wymieszaną z powidłami, dokładnie zlepić. Ułożyć na ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Pączki konfiturą różaną i powidłami
Drożdże wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym
Pączki konfiturą różaną i powidłami
Wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki pozostawić do wyrośnięcia
Pączki konfiturą różaną i powidłami
Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki
Pączki konfiturą różaną i powidłami
Wyrobić ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.