Paczki krok po kroku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Najlepsze pączki, chrusty, oponki

mini

Kucharz
Przepisy: 15
zdjęcia: 1 z 1
Paczki krok po kroku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

paczki sa pulchne i nie czerstwieja...bardzo polecam ten przepis przepis ten znalazlam na necie i wielokrotnie wyprobowalam


trudność: średne
czas:

Paczki krok po kroku - SKŁADNIKI:

  • 1kg dobrej maki np.tortowej
  • 10 dkg swiezych drozdzy
  • 6 zoltek +1 jajko
  • 1/2 kostki masla
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 szkl.mleka
  • 50 ml rumu
  • 2-3 krople aromatu rumowego
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • nadzienie,sloiczek konfitury z rozy lub wisni....mozna uzyc tez nutele,lub co kto lubi
  • olej lub smalec do smazenia
  • cukier
  • puder do posypania lub lukier

Paczki krok po kroku - PRZYGOTOWANIE:

Zadbaj o to, by składniki , łącznie z nadzieniem, miały jednakową, pokojową temperaturę. Drożdże (muszą być naprawdę świeże!) pokrusz i wrzuć do kubka. Dodaj 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce, by drożdże "ruszyły". W tym czasie w rondelku na małym ogniu stop masło, zdejmij z ognia, wystudź. Potem mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajo z cukrem i szczyptą soli. Kiedy rozczyn podwoi swoja objetosc,wlej go do wczesniej przesianej maki,nastepnie dodaj jajka ubite z cukrem i mleko oraz alkohol i aromaty.Wszystkie skladniki wymieszaj dokladnie nastepnie dodaj roztopione maslo i wyrabiaj ciasto do momentu wchloniecia go,ciasto na paczki nalezy wyrabiac dosc dlugo i intensywnie.Uformuj ciasto w kulę, połóż w misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Kiedy ciasto wystarczajaco wyroslo podziel je na dwie części. Jedną przykryj i zostaw w misce, drugą przełóż na lekko (to ważne!) oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Szklanką powykrawaj krążki. Kolejno kładź je na dłoni, drugą ręką nakładaj na środek każdego placuszka nie więcej niż pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj go tak, by równą warstwą otulał nadzienie, tworząc okrągłą bułeczkę. Rób to z wyczuciem, by nie przerwać ciasta, bo nadzienie wypłynie. Układaj uformowane pączuszki w odstępach (będą rosły!), zlepieniem do dołu, na pergaminie do pieczenia rozpostartym na blacie kuchennym. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Tak samo "przerób" pozostałe ciasto. Rozgrzej w rondlu dość dużo tłuszczu - jego poziom niech sięga co najmniej 6 cm. Zanim zaczniesz smażenie, sprawdź, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzuć do rondla kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Ostrożnie włóż pierwszą partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia.pączki smaży się na niezbyt silnym ogniu, dzięki czemu nie będą w środku zakalcowate lub wręcz surowe.Upieczone paczki przekładaj łyżką cedzakową na płaskie talerze wyścielone grubą warstwą papierowego ręcznika. Przykryj każdy pączek kawałkiem takiego ręcznika, by "spił" jak najwięcej tłuszczu także z góry. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe pączki ułóż na dużym półmisku lub paterze, każdą warstwę posypując (przez sitko) cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paczki krok po kroku (strona 1 z 1)  
karita

karita

2010-03-27 06:10
"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-03-27 08:58
karita napisał(a):

"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?

Pomijając drobne: znalazłam W NECIE!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita

2010-03-27 12:13
Henia napisał(a):

karita napisał(a):

"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?
Pomijając drobne: znalazłam W NECIE!

to też prawda Heniu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Świąteczne pierniki w czekoladzie Bakaliowe trufle Cytrynowa babka
Ucierane ciasto z makiem Pączki z dżemem truskawkowym Salceson z galaretek
Świąteczne pierniczki Sernik kapitański Cynamonowe ciasteczka
Świąteczna babka z orzechami Pieczone jabłka Tiramisu truskawkowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane