Paczki krok po kroku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Najlepsze pączki, chrusty, oponki

mini - Przepis na: Paczki krok po kroku offline

Kucharz
Przepisy: 15
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Paczki krok po kroku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

paczki sa pulchne i nie czerstwieja...bardzo polecam ten przepis przepis ten znalazlam na necie i wielokrotnie wyprobowalam


trudność: średne
czas:

Paczki krok po kroku - SKŁADNIKI:

  • 1kg dobrej maki np.tortowej
  • 10 dkg swiezych drozdzy
  • 6 zoltek +1 jajko
  • 1/2 kostki masla
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 szkl.mleka
  • 50 ml rumu
  • 2-3 krople aromatu rumowego
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • nadzienie,sloiczek konfitury z rozy lub wisni....mozna uzyc tez nutele,lub co kto lubi
  • olej lub smalec do smazenia
  • cukier
  • puder do posypania lub lukier

Paczki krok po kroku - PRZYGOTOWANIE:

Zadbaj o to, by składniki , łącznie z nadzieniem, miały jednakową, pokojową temperaturę. Drożdże (muszą być naprawdę świeże!) pokrusz i wrzuć do kubka. Dodaj 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce, by drożdże "ruszyły". W tym czasie w rondelku na małym ogniu stop masło, zdejmij z ognia, wystudź. Potem mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajo z cukrem i szczyptą soli. Kiedy rozczyn podwoi swoja objetosc,wlej go do wczesniej przesianej maki,nastepnie dodaj jajka ubite z cukrem i mleko oraz alkohol i aromaty.Wszystkie skladniki wymieszaj dokladnie nastepnie dodaj roztopione maslo i wyrabiaj ciasto do momentu wchloniecia go,ciasto na paczki nalezy wyrabiac dosc dlugo i intensywnie.Uformuj ciasto w kulę, połóż w misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Kiedy ciasto wystarczajaco wyroslo podziel je na dwie części. Jedną przykryj i zostaw w misce, drugą przełóż na lekko (to ważne!) oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Szklanką powykrawaj krążki. Kolejno kładź je na dłoni, drugą ręką nakładaj na środek każdego placuszka nie więcej niż pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj go tak, by równą warstwą otulał nadzienie, tworząc okrągłą bułeczkę. Rób to z wyczuciem, by nie przerwać ciasta, bo nadzienie wypłynie. Układaj uformowane pączuszki w odstępach (będą rosły!), zlepieniem do dołu, na pergaminie do pieczenia rozpostartym na blacie kuchennym. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Tak samo "przerób" pozostałe ciasto. Rozgrzej w rondlu dość dużo tłuszczu - jego poziom niech sięga co najmniej 6 cm. Zanim zaczniesz smażenie, sprawdź, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzuć do rondla kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Ostrożnie włóż pierwszą partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia.pączki smaży się na niezbyt silnym ogniu, dzięki czemu nie będą w środku zakalcowate lub wręcz surowe.Upieczone paczki przekładaj łyżką cedzakową na płaskie talerze wyścielone grubą warstwą papierowego ręcznika. Przykryj każdy pączek kawałkiem takiego ręcznika, by "spił" jak najwięcej tłuszczu także z góry. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe pączki ułóż na dużym półmisku lub paterze, każdą warstwę posypując (przez sitko) cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paczki krok po kroku (strona 1 z 1)  
karita

karita
offline

2010-03-27 06:10
"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-03-27 08:58
karita napisał(a):

"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?

Pomijając drobne: znalazłam W NECIE!
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2010-03-27 12:13
Henia napisał(a):

karita napisał(a):

"znalazłam na necie", czyli to nie jest Twój przepis? To dlaczego wklejając go Tu zaznaczyłaś informację, że przepis jest niekopiowany i oryginalnie Twój ?
Pomijając drobne: znalazłam W NECIE!

to też prawda Heniu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Babka piernikowa
Rogaliki z marmoladą Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu
Fale dunaju z gruszkami Lody podwójnie miętowe Semifreddo wiśniowe
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Lody czekoladowe z kremem nutella

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane