mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 46]

Pączki malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki cudownie smakują nadziane malinowym kremem, a ciasto jest niesamowicie lekkie i bardzo puszyste.

Pączki malinowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki malinowe

 

 

  • malinowy curd do nadziewania

Sposób przygotowania:

Pączki malinowe
Mleko podgrzałam (nie może być gorące). Drożdże pokruszyłam z łyżką cukru, zalałam pół szklanki mleka, wsypałam łyżeczkę mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrastania na ok 15 minut.

Zaczyn powinien wyrosnąć na całą szklankę.

Jajka, żółtka, cukier, pozostałe mleko, śmietanę, spirytus i ziarenka wanilii roztrzepałam, wsypałam przesianą mąkę, wlałam wyrośnięty zaczyn i wyrobiłam miękkie, gładkie ciasto. Ciasto na początku kleiło się, ale z czasem (po ok 15 minutach) zaczęło odstawać od miski.

Do ciasta wlałam roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając. Gdy masło wmieszało się w ciasto, uformowałam kulę, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania.

Ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta odrywałam kawałki wielkości jajka, formowałam okrągłe pączki, układałam na wysmarowanej olejem blasze, przykryłam i pozostawiłam do napuszenia na ok 30 minut.

W rondlu z grubym dnem rozgrzałam olej do 170stC. Na olej wykładałam pączki wyrośniętą stroną, smażyłam ok 1,5 minuty na małym ogniu, odwróciłam i smażyłam jeszcze ok minuty (czas smażenia zależy od wielkości pączków).

Usmażone pączki wyjęłam, położyłam na papierowym ręczniku, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy nieco przestygły, nadziałam kremem za pomocą szprycy z długą końcówką-rurką.

Oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!
Pączki malinowe
jajka rozetrzeć z cukrem, mlekiem, śmietaną
Pączki malinowe
przygotowac zaczym z mleka, drożdży, cukru i mąki
Pączki malinowe
do mikstury jajecznej wsypać przesianą mąkę
Pączki malinowe
wyrobić miękkie, gładkie ciasto (ręcznie ok 15 minut)
Pączki malinowe
wyrośnięte ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość

Tagi:

pączki