marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki mleczno-kokosowe bez drozdży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiele razy piecze lub smaży się pączki na drożdżach,ale czasami trzeba wypróbować inny system przyrządzania ciasta.np.na proszku i z mlekiem.

Pączki mleczno-kokosowe bez drozdży

Składniki:

Pączki mleczno-kokosowe bez drozdży

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 200 g.margaryny do pieczenia,
  • szklanka mleka w proszku,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • 4 jajka,
  • szklanka mleka letniego lub śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • polewa do ciasta dowolna,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Pączki mleczno-kokosowe bez drozdży
Margarynę z cukrem zmiksować i dodawać po kolei jedno jajko, aby masa się nie zwarzyła. Następnie wsypać szklankę mleka w proszku, cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Miksować tak przez dziesięć minut, dolewając śmietanki lub letniego mleka. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksować. Potem nabierać masę i formować w dłoniach średnie kulki tak, by wyszło z kilkanaście sztuk. Uklepać lekko na dłoni i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić blachę z ciastkami do gorącego piekarnika na 20-25 min. Nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Przygotować polewę wg.przepisu na odwrocie i lekko wystudzoną oblewać ułożone na folii aluminiowej pączki. Jak polewa zastygnie, spożywać.