SUPERPRZEPIS

Pączki pieczone z borówkami i jagodami

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pączki pieczone z borówkami i jagodami Więcej zdjęć (6)

Pyszne drożdżowe pączki z dodatkiem jagód i borówek amerykańskich. Polane malinowym lukrem smakują wyśmienicie.

Składniki:

Pączki pieczone z borówkami i jagodami

 

 

 

  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok malinowy

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone z borówkami i jagodami
Mleko lekko podgrzać, dodać dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić w osobnym rondelku.

Obie mąki przesiać do miski z solą i dodać resztę cukru, wlać rozmącone jajka, wymieszać. Gdy drożdże z mlekiem wyrosną dodać je do maki i wymieszać a następnie wlać jeszcze płynne masło i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.

Przykryć je ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Gdy to nastąpi borówki i jagody oprószyć mąką a ciasto podzielić na 16 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni i na środek ciasta kłaść po łyżce jagód z borówkami.

Formować okrągłe pączki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Zakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, a potem wystudzić.

Z cukru pudru i malinowego soku utrzeć lukier i każdy pączek polać nim. Smacznego. 
Pączki pieczone z borówkami i jagodami
ciasto podzielić na 16 części i oprószyć mąką owoce
Pączki pieczone z borówkami i jagodami
formować pączki nakładając do środka owoce
Pączki pieczone z borówkami i jagodami
pączki zostawic aby podwoiły swoją objetość
Pączki pieczone z borówkami i jagodami
potem pączki upiec i zostawić do przestudzenia
Pączki pieczone z borówkami i jagodami
a na koniec polac każdy z nich przygotowanym lukrem