Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pączki podwójnie cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pączki inne niż wszystkie, słodkie, ale o wyraźnym cytrynowym smaku

Pączki podwójnie cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki podwójnie cytrynowe

 

  • 15g drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • 400g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1litr oleju do smażenia
  • ok 300ml kremu cytrynowego (z tego przepisu https://gotujmy.pl/lemon-curd-wg-alex,przepisy,180068.html)
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:

Pączki podwójnie cytrynowe
Mleko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować, wykroić szklanką kółka. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. W tym czasie przygotować dekorator z końcówką do nadziewania, krem cytrynowy i rozgrzać olej do smażenia.



Należy też naszykować lukier cytrynowy:



Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć, zetrzeć skórkę za pomocą specjalnego nożyka albo na tarce i wycisnąć sok. Cukier puder przesiać do miseczki, dodać 3-4łyżki soku, utrzeć do gładkości, konsystencja ma być rzadka, wsypać starta skórkę z cytryny i wymieszać.



Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków, smażyć na brązowo z obu stron, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone pączki nadziewać kremem cytrynowym oraz polać lukrem.
Pączki podwójnie cytrynowe
Mleko podgrzać dodać drożdże i łyżkę cukru wymieszać dokładnie Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto
Pączki podwójnie cytrynowe
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rozwałkować wykroić szklanką kółka Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia
Pączki podwójnie cytrynowe
W tym czasie przygotować dekorator z końcówką do nadziewania krem cytrynowy i rozgrzać olej do smażenia Należy też naszykować lukier cytrynę umyć i sparzyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Zmieszać skórkę i ok 2-3 łyżki soku z cukrem pudrem i utrzeć do gładkości
Pączki podwójnie cytrynowe
Na rozgrzany olej kłaść po kilka wyrośniętych krążków smażyć na brązowo z obu stron osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju