Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pączki rumowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te pyszne pączki smakują najlepiej podane od razu.

Pączki rumowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki rumowe

 

  • 50 g masła;
  • 150 g mąki;
  • 30 g maki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 30 g cukru;
  • 4 jajka;
  • 80 g wiśni ( lub rodzynek) w rumie;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny;
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy lub kilka kropel aromatu cytrynowego i pomarańczowego;
  • szczypta soli;
  • tłuszcz do smażenia;
  • Do dekoracji:
  • 200 g cukru pudru;
  • 2 łyżki rumu lub likieru pomarańczowego;

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki rumowe
W garnku zagotować 250 ml wody z masłem, skórką pomarańczową i cytrynową oraz z solą. Mąki przesiać do miski i dodać do gotującej się wody. Masę ucierać tak długo, aż oderwie się od ścianek garnka, a na dnie powstanie cienka, biała warstewka. Ciasto przełożyć do miski i posłodzić cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając lekko schłodzić i kolejno wbijać jajka. Dodawać następne dopiero wtedy, gdy poprzednie zostało całkowicie wchłonięte przez ciasto. Na końcu dodać proszek do pieczenia i wiśnie w rumie lub rumowe rodzynki. Rozgrzać tłuszcz we frytkownicy lub garnku do temperatury 180 stopni C. Łyżką zanurzoną wcześniej w tłuszczu nabierać porcję ciasta i smażyć paczki na złoty kolor. Pu usmażeniu układać paczki na ręczniku papierowym aby osaczyć je z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder wymieszać z rumem lub likierem i polać lukrem usmażone pączki. Najlepiej podawać od razu.
Pączki rumowe
Wodę zagotować z tłuszczem, solą i skórką pomarańczową i cytrynową.
Pączki rumowe
Mąkę zaparzyć i ucierać, aż dno pokryje się cienką, białą warstwą.
Pączki rumowe
Do ciasta dodać wiśnie lub rodzynki w rumie.
Pączki rumowe
Łyżką formować pączki i smażyć je w tłuszczu na złoty kolor.