Anioly w kuchni

Anioly w kuchni

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pączki serowe, czyli oponki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czas zacząć karnawał, a że do zabawy potrzebna jest energia, to trzeba przekąsić coś kalorycznego, więc może oponkę???

Pączki serowe, czyli oponki

Składniki:

Pączki serowe, czyli oponki

 

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta)
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki serowe, czyli oponki
Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.