Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pączki serowe z sera białego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

A co powiecie, żeby weekend rozpocząć czymś słodkim co przygotowuje się szybko, idealnie pasuje do kawy, jest pyszne, serowe a na dodatek przypomina nam dzieciństwo?

Pączki serowe z sera białego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki serowe z sera białego

 

  • Kostka sera białego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ szklanki cukru
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pączki serowe z sera białego
We frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ser odciskamy z nadmiaru wody przekładamy go do miski i lekko rozcieramy widelcem. Do sera wbijamy jajka, dosypujemy cukier, mąkę proszek do pieczenia i sodę i wyrabiamy wszystko – najlepiej ręką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dosypujemy odrobinę mąki. Wilgotnymi rękami formujemy z masy serowej kulki o dowolnej wielkości , wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do ładnego zarumienienia się. Pączki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem ( cukier puder wymieszany z odrobiną np. soku pomarańczowego lub cytrynowego ). Podajemy gorące, ale pyszne są też na zimno. 
Pączki serowe z sera białego
Etap 1 Pączki serowe z lukrem pomarańczowym