reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Pączki sezamowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto wyszło mało słodkie, dlatego nadziałam część pączusi nutellą i polałam czekoladą ( mniam, mniam:) a drugą część dżemem wiśniowym i posypałam cukrem pudrem- obie wersje są przepyszne, a mamy dwa rodzaje pączków.

Pączki sezamowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki sezamowe

 

  • Składniki na 24 średnie pączki

 

 

 

 

 

  • 5 łyżek cukru ( około 85 g)

 

  • 3 łyżki wódki/ spirytusu

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • nutella i/ lub dżem wiśniowy

 

  • 1,5 litra oleju do smażenia

 

  • czekolada gorzka lub cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki sezamowe
Odsypujemy od razu 50 gram mąki- dodanie zależy od jakości mąki, ja tym razem dodałam niecałe 20 g dodatkowo, resztą posypywałam ciaso przed wałkowaniem/ rozciaganiem- restę mąki podgrzewamynp na przykrywając patelnie na której studzi sie nam sezam. Mąka ma być ciepła, ale nie gorąca. Sezam prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy na sypko. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy, posypujemy cukrem i rozcieramy, a gdzy zrobią sie już płynne dodajemy łyżkę mąki ( odejmujemy z całości), dokłądnie ucieramy, żeby nie było grudek i dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia sie skłądników. Przykrywamy folią spożywczą i czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy około 10 minut- tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się błyszczące. Przykrywamy folią i ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy ciasto i wałkujemy lub rozciagamy, wykrawamy porcję szklanką, rozciągamy boki i nakładamy nutelle. Bardzo dokłanie zlepiamy boki. Gdy mamy już przygotowane wszystkie, przykrywamy je jeszcze na kolejne 20-30 minut. Olej rozgrzewamy. Olej jest odpowiedni gdy po wrzuceniu kawałka surowego ciasta ono od razu wypłynie do góry w otoczeniu bombelki:) Smażymy na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu. Pączki smażę obracając dwukrotnie. Usmażone przekładamy do odsączenia na serwetki papierowe lub ręczniki kuchenne. Na koniec posypujemy cukrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Pączki sezamowe
sezam prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy
Pączki sezamowe
do mąki dodajemy zaczyn i resztę skladników, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut
Pączki sezamowe
ciasto dzielimy i nadziewamy nutellą lub dżemem
Pączki sezamowe
smażymy partiamy na rozgrzanym oleju obarcając kilku krotnie