SUPERPRZEPIS

Pączki szpinakowe z gruszkami

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pączki szpinakowe z gruszkami Więcej zdjęć (3)

Delikatne, miękkie o ciekawym wyglądzie pączki dla osób liczących kalorie. Smaku szpinaku nie czuć, nadaje on jedynie wilgoć pączkom dzięki czemu nie potrzeba używać tłuszczu do ich przygotowania. Zapraszam.

Składniki:

Pączki szpinakowe z gruszkami

 

Sposób przygotowania:

Pączki szpinakowe z gruszkami

Ciasto:

Pączki szpinakowe z gruszkami
do suchych składników dodać zmiksowany szpinak z mlekiem

Szpinak rozmrozić na sicie. Następnie lekko podgrzać, np. w mikrofali. Połączyć z letnim mlekiem,dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i zmiksować na gładko.


Do miski wsypać obie mąki, dodać otręby, cukier, drożdże i wymieszać. Dodać jajko. W dwóch partiach dodać miks szpinakowy i po każdym dodaniu dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Pączki szpinakowe z gruszkami
wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją wielkosci

Następnie wyrabiać ciasto około 7 minut. Przełożyć do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odłożyć do wyrośnięcia na około 1-1,5. Ciasto powinno podwoić objętość.

Gruszki:

Pączki szpinakowe z gruszkami
miękkie gruszki wymieszać z otrębami i kurkumą

Umyte i suche gruszki zetrzeć na tarce dużych oczkach ( wraz ze skórką). Przełożyć do rondelka i dusić do miękkości i częściowego odparowania płynów. Na około 1-2 przed zdjęciem z ognia dodać otręby i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kurkumę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie:

Pączki szpinakowe z gruszkami
na krązki ciasta kłaść gruszki i piec około 20 minut

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrajać okręgi średnicy 11-12 cm. Na środek każdego krążka nałożyć po łyżce gruszek i uformować okrągły pączek. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-25 minut, do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20-22 minut. Ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!