Pączki tradycyjne 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pulchne sytne smakowite- to mój przepis na pączki

Pączki tradycyjne 2

Składniki:

Pączki tradycyjne 2

 

  • Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 6 dag drożdży
  • 6 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz
  • powidła

Sposób przygotowania:

Pączki tradycyjne 2
Przygotowanie; Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Mleko nie może być gorące bo "zabije" drożdże. Następnie dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć, roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem.Następnie zmieszać rozczyn z żółtkami,masłem.Dodać resztę mąki i mleka,dodać łyżkę spirytusu.Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na stolnicy na grubość 2 cm,szklanką wykroić krążki.Na jednej z nich położyć powidła,drugim przykryć i formować w rękach kulki.Uformowane pączki kładziemy na stolnicy oprószonej mąką do wyrośnięcia.Smażymy w silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.