lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Macie czasem tak, że leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć.

Pączki waniliowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączki waniliowe

Składniki :

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 64 g
  • połowę białka

Sposób przygotowania:

Pączki waniliowe

Wykonanie :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa, wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.

Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają).

Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać, że jest klejące. Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.

Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm. Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.

Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go. Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy, aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka. Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Lukier:

Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.

Mieszamy do momentu, aż powstanie lśniący biały lukier, polewamy ostygnięte pączusie.

Pączki waniliowe
Płynne i sypkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy końcówka hak
Pączki waniliowe
Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają).
Pączki waniliowe
o 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać , że jest klejące.Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm.
Pączki waniliowe
Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.
Pączki waniliowe
Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go.Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy
Pączki waniliowe
Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Tagi:

pączki ciasta