madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pączki wgmadi356

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pączki robię dosyć często, ponieważ wszyscy domownicy bardzo je lubią.

Pączki wgmadi356 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki wgmadi356

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 50 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 6 dag drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki alkoholu
  • dżem lub konfitura do nadzienia

Sposób przygotowania:

Pączki wgmadi356
1/4 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ab drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, mleko, alkohol oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło lub margarynę (najlepiej rozpuszczone, ale schłodzone) i ponownie chwilę ciasto wyrabiamy. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, formujemy pączki i odstawiamy na tacę, aby lekko podrosły. Następnie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pączki. Garnek przykrywamy pokrywą i smażymy na niewielkim ogniu, aż do momentu, gdy pączki się zrumienią. Następnie przewracamy pączki na drugą stronę i chwilę smażymy, aby się również ładnie zrumieniły. Gotowe pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie za pomocą specjalnej szprycy nadziewamy pączki dżemem lub konfiturą. Można użyć szprycę cukierniczą. Po wystudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem.
Pączki wgmadi356
Uformowane pączki odłożone na tacę do wyrośnięcia.
Pączki wgmadi356
Etap smażenia pączków w gorącym tłuszczu. Ja swoje smażyłam we frytkownicy.