domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pączki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najlepsze domowe pączki z budyniem, oblane lukrem bądź czekoladą, można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi!

Pączki z budyniem

Składniki:

Pączki z budyniem

Pączki

 

 

  • 4 łyżki cukru;

 

 

  • 3 żółtka;

 

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka;

 

  • 1/3 szklanki oleju;

Krem

  • budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka

 

 

  • 1 serek homogenizowany waniliowy (150 g)

Sposób przygotowania:

Pączki z budyniem
Do małej miseczki skruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, zaczyn i rozkłócone jajka. Dodając olej smaruję ręce, żeby ciasto się nie kleiło. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

W tym czasie ugotować budyń z wanilią, po wystudzeniu zmiksować z serkiem. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na grubość 1 cm i wykrawać szklanką/obręczą pączki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do temp. 170 stopni i wrzucać pączki, tak, żeby miały miejsce. Smażyć na złoto z obu stron. Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy, udekorować wedle uznania lukrem/czekoladą/cukrem pudrem.