rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pączki z czekoladą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału. Polecam serdecznie!

Pączki z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Pączki z czekoladą i rodzynkami

 

 

  • Ponadto:
  • ok 100g kremu czekoladowego
  • 5 dkg rodzynek
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • ok 1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki z czekoladą i rodzynkami
Drożdże kruszymy, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na głębokim oleju i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.