Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pączki z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z czereśniami- ucieszą podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, bo są przepyszne.

Pączki z czereśniami

Składniki:

Pączki z czereśniami

 

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 900g mąki,
  • 50g masła,
  • 50ml spirytusu,
  • 250g czereśni,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pączki z czereśniami
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukry. Dodaję jajko, żółtka i sól. Mieszam. Następnie stopniowo do masy przesiewam mąkę. Masło rozpuszczam i studzę. Wlewam do ciasta razem ze spirytusem. Dokładnie wyrabiam ciasto. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.

2. Z czereśni usuwam pestki i ogonki. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę czereśnię. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę.

3. W garnku podgrzewam olej. Wrzucam pączki. Smażę na rumiano. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.